Angoran

 

 

Om angoran och dess ull

 

  • Angoragarn är det mjukaste och finaste garn som finns.
  • Det är en ren naturprodukt som inte skadar miljön.
  • Det är så mjukt och lent att du kan ha det direkt mot huden utan att
  • det kliar eller sticks.Det är otroligt varmt, jämförbart med anddun och flera gånger
  • varmare än lammull.Lindrar värk i leder och muskler.
  • Ullen klipps från kaninerna.

 

 

 

Skötsel

 

Angorakaninen ska ha samma skötsel som andra kaniner, förutom med den skillnaden

att de ska klippas var 3:e månad. Ströet får inte fastna i pälsen.

Bäst är halm, (ej havrehalm) Jag använder hö med ett lager spån

under, eftersom jag inte får tag på halm. Tips på hur man klipper

finns på You tube, det var så jag lärde mig, men det kan även

dyka upp hemska klipp på när de plockas och det är rent

djurplågeri! Känner man sig osäker på den första klippningen,

hjälper jag gärna till. Jag tar även på mig klippningar om du

inte hinner själv. Man märker på kaninen om den måste klippas

innan 3 månader gått: Då tappar den aptiten helt. Då kan man inte

vänta med klippningen. Att den äter mindre hänger även ihop med

att den får mycket lägre ämnesomsättning då de har full päls,

och då kan det vara bra att ge lite extra gott som hårdbröd och

morötter. Det finns mycket gott och nyttigt man kan ge sin kanin,

men vad försiktig med stora mängder eftersom magen är känslig.

 

 

 Ullen

 

är mycket varm och mjuk. Jag kan bära angoraplagg direkt mot huden,

mot halsen och handlederna. Garnet blir väldigt värmeisolerande,

jag vill nog skryta med att det är den bästa och lyxigaste ull som

finns. Jag har inte behövt tvätta ullen innan jag spinner den, men

kardar eftersom jag är nybörjare på att spinna. Annars tar man en

tott med päls och spinner direkt utan att karda den. 

 

Lite fakta om ullen:

Angorakaninens ullfiber räknas som 8-12 micron. Micron är värdet på ur fin ullen

är. Man kan jmf. med ex. Alpacka 16-20 Micron och Merinofår 17-22

Micro. Som alla vet är även det mycket fin och mjuk ull från dessa

djur. Angoraullen är den mest värmeisolerande man kan hitta.

 

Ullsortering:

1-klass är världens lyxigaste ull och ska vara över 6 cm, ren och

inga filtningstendenser. 2 klass är 3-6 cm och 3 klass under 3 cm.

Det finns fler klasser, jag återkommer om det då jag tagit reda på

mer. Magullen brukar vara skräpig och passar bra att ha som fyllning

i ex. en dyna efter att man rengjort den.  Jag använder 1:a

klass ullen till mina lyxiga värmande smycken, och 2:a och 3:e klass

till garnblandningar och tovningsprojekt.

 

 

Historia

 

Angoran kallas även silkeshare, och uppkom i England redan på

1300-talet.Jag gissar på att det var mutationer som uppkom om

människan upptäckte att ullen kunde användas.  Den började

farmas i Frankrike på 1700-talet.

Till Sverige kom

angorakaninerna på 1870-talet. Angoran är nog den mest

domesticerade kaninen eftersom den inte klarar sig utan människan; i

naturen dör den eftersom den till slut tovar ihop och svälter

ihjäl.

 

 

 Källa:

Ett flertal angorasidor på webben

 

För mer info så finns Svenska angoraföreningen samt flera

facebookgrupper för angorakaniner där man kan ställa frågor och

få svar från erfarna angorauppfödare.

 

 

 

Att klippa sin angora

Jag klipper mina angoror, men det går även att använda klippmaskin. Förutom en bra sax, ex. Fiskars frisörsax eller Angoragarnets sax så behövs ett halkfritt underlägg, ex en dörrmatta eller bit från liggunderlag, en borste och en klosax. Ett par kartonger där man lägger ned den sorterade ullen, bra musik eller ex. Ullpodden samt gott om tid. En timma får en räkna med. Nougat på bilden ville också ta paus en stund, det finns ingen anledning att stressa. Jag brukar för et mesta, speciellt vintertid, klippa överdelen och sedan vänta en vecka till jag klipper underredet. Är det riktigt kallt kan mina kaniner få bo i det uppvärmda uthuset till ullen vuxit ut lite. Det finns bra instruktioner för tillvägagångsättet för klippning på

Angoragarnets hemsida






Kontakt

Email:info@backtimjans.se

 

 

© Copyright. All Rights Reserved.

Senast uppdaterad

21 April 2019