Magiska stygn

 

 MAGISKA STYGN

 

För 20 år sedan var jag inne i en riktig broderiperiod, det var alltifrån dukar till tavlor, kläder, kuddar, lampskärmar, väskor o.s.v. som jag broderade på. Bl.a. provades korsstygn, stjälksöm, plattsöm, korsstygn, franska knutar, schattersömn, langettsöm och förstås anundsjösöm eftersom jag är Ångermanlänning. Efter en trafikolycka, kunde jag inte längre handarbeta på många år, då blev en broderimaskin stor tröst, jag kunde välja färger och skapa på datorn, sedan höra den brodera medan jag vilade. Det finns en hel del broderifiler på nätet med wiccateman.

Det finns oändligt mycket olika broderisömmar! Man kan även brodera med pärlor i 3D, livets träd skulle passa bra i det materialet. Fritt broderi innebär att man själv ritar sin bild och fyller med valfria stygn, man kan mixa både stygn och material, måla med nål och tråd! Mitt inlägg om broderi passar extra bra den här lördagen då det är Världsbroderidagen den 30 Juli. Här är citat direkt ur manifestet:

“Att brodera är en fredlig sysselsättning, traditionell ur det gemensamma minnet, uppritade, efter mönsterbok eller fritt nyskapande. Man broderar till glädje, skönhet, dekoration och för att skapa identitet. Stygn kan vara dekorativa, vackra, tröstande, rapporterande, helande, berättande, lustfyllda, upproriska, smekande, perfekta. Människor broderar av lust, som fritidssyssla, professionellt, för livets nödtorft, som befriande handling. Man broderar i grupp eller meditativ enskildhet.”

 

Som med allt annat hantverk så är broderandet magiskt i sig, och ett handbroderad amulett eller något annan häxig artefakt man broderar på, så blir den helt enkelt extra kraftfull. Är det en gåva, så känner mottagaren den extra tanke och energi man lagt ned genom att man lagt ned några timmars magiska stygn.

 

Jag har oftast broderat runor på amulettpåsar, de senaste alstren är: 1. 1.Pulsvärmare med mina initialer i Thebanska alfabetet, stjälkstygn med ullgarn på tovad ull (feltvättad kofta).

2. Amulettpåse med tripple godess, i silvertråd. Stjälkstygn och schattersöm. Till min äldsta dotter <3

3. Vegvisir, isländsk rungalder. En kompass i livet som jag tänkt använda till en väska jag ska sy. Stjälkstygn samt en söm jag glömt namnet på, på bomullstyg.

Det här är exempel på relativt snabba och enkla projekt. Som ni ser är jag inte så noga, det ska se handgjort ut, inte maskinbroderat (om det inte är det förstås)

 

Nu har jag visioner om ett större projekt i fritt broderi med livets träd och Moder Jord-gudinnan i sprakande, glädjefyllda färger!

 

Ett tips är att rita på papper och lägga pappret på tyget, brodera igenom det och riva bort pappret, då det är klart. Annars kan man rita svagt med blyertspenna.

 

På Pinterest kan man hitta massor av häxig och magisk inspiration och mönster om man söker på wiccan embroidery designs

 

Broderiakademin.nu är en förening med lokalföreningar för den som vill träffa likasinnade och lära sig mer

 

Maskinbroderifiler med wiccatema: urbanthreads.com (rena drömmen för wiccanen med broderimaskin)

 

Hoppas ni fått lite inspiration att måla magi med nålen nu!

 

Vandra i skönhet <3

Kontakt

Email:info@backtimjans.se

 

 

© Copyright. All Rights Reserved.

Senast uppdaterad

21 April 2019