Manteln

MAGISKA KREATIONER DEL 2 MANTELN

 

Min definition av denna rubrik handlar om att vi som häxor många gånger kan få in mer känsla av magi i sitt liv genom att klä sig i magiska kreationer. Det kan se ut hur som helst, vara i vilket material och färger man än känner för, bara det känns rätt för en själv.

Förra inlägget i den här serien handlade om hur man kan sy sin egen enkla klänning för hemmaritualen.(serien varvas med lite andra inlägg samt skrivkramp) Här lägger jag till manteln, en enklare form av mantel, lika bekväm som klänningen.

Historiskt sett var manteln var det plagg som var vanligast som ytterplagg under vikingatiden fram till medeltiden, då mer ytterplagg med ärmar började komma. Då var materialet ylle, ibland linne.

Jag har gjort en mantel i ett tyg som jag hade liggandes hemma, och egentligen skulle vara till gardiner. Krossad velour är materialet, och kostar inte mycket per meter. Som mönster har jag först mätt upp längd från axel till ankel (tag hjälp av vän), och gjort en cirkelformad mantel, det blir finare fall än en rak. Jag har tagit och ritat av mönstret till huvan från en befintlig huvtröja, och gjort den lite större, ca. 5 cm på höjden. Den har jag klippt ut dubbelt av, då jag ville fodra huvan. Då huvan blev dubbel, var det lätt att sy en kanal för ett snöre/band, om man inte vill ha ett mantelspänne.

Det finns färdiga mönster att köpa också, se länktipsen längre ned

Ett broderi på ryggen, någon form av symbol, kan göra manteln riktigt magisk. Jag som har lyxen att äga en broderimaskin, valde månens faser från Urban Threads. Det går fort att brodera för hand också, om man endast väljer att brodera konturer med efterstygn. Men varför ska det gå fort? Att brodera för hand är meditativt, och slow-art. Det är då du broderar in magin i ditt plagg. Motivet väljer du utifrån vad som känns rätt för dig. Ett pentagram, kanske en runa som känns rätt. Du kan vänta med att brodera om du inte fått något till dig, det kommer säkert då du inviger manteln i en ritual. Ritualen behöver inte vara vid en speciell månfas, den kan väljas utifrån andra händelser också. Det kan vara en dag då du ser ett vårtecken, eller då ett kraftdjur tar kontakt med dig. Igår var det Imbolc, kanske en del väljer att fira det idag. Nästa högtid blir Ostara och vårdagjämningen, kanske manteln är färdig lagom till dess och får vara med och hälsa våren välkommen. Det låter som om jag gör material till levande väsen, och det är sant på ett vis. Ett hantverk har en slags inneboende själ, jag har aldrig kunnat specificera exakt vem som bor där, utan det är bara en känsla.

 

Material:

Tygåtgång ca 2x1,50 m

Band eller snöre till huvan

Broderigarn

 

Tyg till mantel

https://www.stoffochstil.se/tyger/velour/krossad-velour

 

Mönster till mantel

https://viking.se/medeltida-monster-medieval-designs-keskiajan-mallit-middelalderske-design-11

Maskinbroderier för häxor

https://www.urbanthreads.com/search.aspx?qs=pagan&df=Machine&pg=2

 

Jag har samlat mina magiska hantverk på min nya sida: backtimjans.se. Det kan vara lite kryptiskt att hitta till den länken, då sidan inte finns med i menyn, testa några av mina bilder under menyn hantverk.  Detta är bara för att mina häxsidor är till för just häxor, därav det dolda häxrummet där. )O(

 

Vandra i skönhet <3 <3 <3

 

 

Kontakt

Email:info@backtimjans.se

 

 

© Copyright. All Rights Reserved.

Senast uppdaterad

21 April 2019