Odling och örter

Odling och örter

 

Eftersom jag odlar i zon 5 så är alla odlingstips anpassad för denna zon och alla zoner under den, men det mesta som går i zon 5 är värt att prova även i kallare zoner. Här skriver jag endast om det jag själv provat. Det mesta växterna i trädgråden använder jag på något vis, min tanke är att vara självförsörjande med ekologiskt ätbart året om, men dit är det långt kvar. 

 Perenna örter: Citronmeliss, Backtimjan, citronkattmynta, Pepparmynta, Oregano, Vinterkyndel, Rysk dragon, Koreansk anisisop, Rosenrot, Vänderot

Örter som frösår sig själva: Ringblomma, viol, Kamomill, Gurkört

Bär: Jordgubbar, smultron, svart- och rödvinbär, hallon, åkerbär, sibirisk björnbär, vita körsbär buske.

Frukt: Äpple (Päronträd är planterad i år)

Övrigt perenna ätbara växter: Rabarber, jordärtskocka, sparris, gräslök

Grönsaker och rotfrukter,1-åriga: Sallad, spenat, morötter, sockerärter, rödkål, rödbetor, persilja, dill, grönkål, rädisor, vitlök, japansk salladslök

I växthuset (18 kvm tunnelväxthus): tomat, gurka, majs, chili, paprika. Tidig sådd och skörd(början på Juni) av persilja, grönkål, pak choi, rödbetor, sallad

 

Jag lyckades få en liten skörd på sötpotatis i växthuset i år.  Bönor gick inte alls. 2018 var ett torkans nödår, mycket gick förlorat. Det periodvis bevattningsförbud, så det kunde blivit riktigt bra skördar av värmen om jag kunnat vattna mera. Äpplen blev det mängder av, de gamla träden har djupa rötter och kom åt grundvattnet bra.

nästa år är min utmaning att inte köpa fröer alls, utan använda det förråd av äldre fröer jag har samt så skördade jag i år en del fröer från bl.a. spenat.

Jag kommer även lägga ned en del tid på att skörda ätliga vilda växter nästa år, det ingår i min kurs Läkeväxter-det naturliga apoteket. Läs mer om vad jag lärt mig på den kursen på min sida Läkeväxter och giftfri vardag.

 

 

 

Dagbok för den lille självhushållaren

2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 2018

10/10 Det mesta är skördat, lite grönkål kvar ute, som tål frosten. Kaningödsel från lösdriften är lagt på grönsakslandet som ett vintertäcke.

Gröna tomater ligger i fönstret och väntar på att mogna. Angororna är halvklippta och ullen väntar på att få spinnas.

Blandar PMS-te, se terecept längre ned. 


2019

26/3 Vintersår grönsaker i växthuset

2/4 Pak choi och sallad har tittat upp i växthuset.


23/4 Jag startar en blogg för att lättare kunna skriva mera om mina odlingar och läkeväxter. Den hittar du här
   

Kontakt

Email:info@backtimjans.se

 

 

© Copyright. All Rights Reserved.

Senast uppdaterad

21 April 2019