Om Backtimjans


Namnet på min hemsida; Backtimjans, kommer av dels att jag har ett stort intresse av örter, så Backtimjan är en av mina favoriter, då det är en mycket användbar ört för både djur och människor, men även en trevlig marktäckare, samt dels är det namnet på min kaningård och katteri;

- Backtimjans kaniner: Jag startade uppfödning av kaniner med stamtavla 2017. Hade uppehåll vintern 2021-22, men saknade dem så mycket att jag nu har börjat igen, den här gången med bevarandeavel av lantraser.


- Backtimjans katteri: 2021 så dog vår kära huskatt Sessan som lämnade ett stort tomrum efter sig. Då jag funderat i många år på en raskatt, och även uppfödning, så fick jag mitt stamnamn SE*Backtimjans och skaffade 4 katter av raserna är Brittisk kort- och långhår samt Selkirk rex, som har visat sig vara helt underbara raser och personligheter. De är verkligen fint sällskap de långa, mörka vintrarna.


Jag har alltid tyckt om att bygga hemsidor men har desto svårare för sociala medier med dess ständiga flöde, kommentarer och svårt att hitta tillbaka till det väsentliga jag söker. Fördelen är ändå de grupper på fb, där man kan få svar på sånt man undrar om, och att det går snabbt och enkelt att lägga upp senaste foton på instagram.

Då mitt domännamn, som jag haft tidigare, blev taget för ett par år sedan av ett skumt webföretag, så blev jag mycket upprörd, men kunde inget göra. Dock verkade de inte förnyat avgiften för domännamnet 2022, så jag passade på att ta tillbaka det.  Backtimjans.se är mitt, så det känns bra att ha återtagit det.

Jag har byggt egna hemsidor, kodat från scratch sedan 90-talet, men nu använder jag färdiga mallar, då det har blivit alltmer avancerat, och då mycket kod att hålla reda på.


Trädgården är även den terapi för mig, och även om min dröm har varit självhushållning helt och hållet, så är jag nöjd med det lilla jag orkar göra just nu. Min sambo är till stor hjälp med de tyngre sysslorna som att frakta jord och gräva m.m.

Jag fokuserar nu mest på grönsaker i växthuset (tomater, gurka, chili, majs, paprika) olika potatissorter, (både kultursorter och moderna sorter) och perenna örter (Libbsticka, mynta, Rosenrot, Hjärtstilla, Ramslök, Malva).  vi har 4 pallkragar utomhus, där det brukar odlas Lokförare Bergfeldts jätteärt, vitlök, jordgubbar, sallad och grönkål bl.a. Även dill och persilja samt gräslök förstås. Min strävan är ett slutet ekosystem med gödsel från höns och kaniner, kompost och gräsklipp i odlingarna.

Vi bor i Zon 5-6, vilket är ett ganska kärvt klimat och kort sommar. Vi har mest bara sten på våran mark och en stor skogsdunge som kyler ned, så det är en stor utmaning att få liten skörd, men så gott att plocka och tillreda färska, obesprutade grönsaker, örter och potatis fulla av näring.

Vi har nu väntat i flera år på att de inköpta fruktträden ska blomma, men det har inte hänt något ännu. Rabarbern och vinbären har även de varit lite skörd av. Det blir dock plock av både lingon, blåbär och svamp på hösten. Fördelen är att vi inte har några mördarsniglar, och inte alltför mycket fästingar.

Jag plockar även vilda örter och växter som jag torkar till mitt örtapotek, som örtte och som kosttillskott: Nässlor, Rölleka, maskros, Groblad, enbär, Björklöv, Blodrot, Gatukamomill, Johannesört, Daggkåpa, Rödklöver m.m. Då kemiska mediciner som skolmedicinen gärna försöker pracka på mig, är för starka för min klena lekamen, så är örterna viktiga för mig, då de är milda utan biverkningar. Jag råder dock dig som vill prova, att läsa på ordentligt, då kontraindikationer kan gälla. 

Jag är en riktig örtahäxa, så den magiska delen med örterna är lika viktig för att de ska verka på bästa sätt.

Bra böcker är ex: Gröna apoteket, Häxans trädgård, Vildvuxet. Det är bra att lära sig en ört åt gången och läsa från minst 3 olika källor som är pålitliga.

Jag har haft en trädgårdsblogg, men har inte tid och ork för det just nu, och jag odlar så pass lite att jag istället lägger upp länkar här till mina favorithemsidor.

Favoritpodd är Rödavita rosen, det blir både trädgård och mycket fniss. Ett gott skratt förlänger livet :)

Länkar

Skillnadens trödgård

Om Sara Bäckmos odlingar

Farbror Grön

Mycket odlingstips även här

Magiskt liv

Mycket om olika örters användning både praktiskt och magisktAteljé Fluffiga katten

 För några år sedan startade jag mitt drämföretag Atelje Fluffiga katten, med hantverk, garner, tyger och sytillbehör. Det är nedlagt, till min stora sorg, pga att jag fick utmattningssyndrom, och sedan tidigare hade dålig hälsa med mycket värk och hjärtbesvär. Jag har namnet kvar på hobbynivå, då jag fortfarande målar och hantverkar, vilket är den bästa terapi man kan tänka sig, tycker jag.